Identificirano šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku provedena je identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA, izvijestili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostaci dvije osobe pronađeni su i ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske županije. Također, posmrtni ostaci dvije osobe pronađeni su i ekshumirani na području Brodsko-posavske županije.

Na području Požeško-slavonske županije pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe. Posmrtni ostaci jedne osobe preuzeti su s područja Bosne i Hercegovine.

Među identificiranim osobama su i dva hrvatska branitelja za kojima se traga od 1991. i 1992. godine: Stjepan Lučić iz Novih Jankovaca, pripadnik 109. domobranske pukovnije Vinkovci, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani sredinom studenoga 2022. kod Mirkovaca, i Božidar Richter iz Zagreba, pripadnik 3. gardijske brigade Osijek, čiji su posmrtni ostaci preuzeti sredinom studenoga 2022. iz Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

Identifikaciji posmrtnih ostataka nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri i prof. dr. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ministar Medved je izrazio sućut obiteljima identificiranih osoba te istaknuo punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

“Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene hrvatske države obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske”, istaknuo je. Uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja, posljedice velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, od kojih je 513 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, stoji u priopćenju.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.