Kina poziva SAD da provede konsenzus s Balija, prestane koristiti Tajvan za obuzdavanje Kine

Kina je izrazito nezadovoljna i čvrsto se protivi američkom Zakonu o ovlaštenju za nacionalnu obranu za fiskalnu godinu 2023. i podnijela je službene prigovore Sjedinjenim Državama nakon što ga je američki predsjednik Joe Biden potpisao u zakon, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u subotu u priopćenju za javnost.

Primijetivši da Zakon sadrži velik broj negativnih odredbi o kineskoj regiji Tajvan, glasnogovornik je rekao da te odredbe ozbiljno krše načelo jedne Kine i odredbe o tri kinesko-američka Zajednička priopćenja, šalju ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za “neovisnost Tajvana” i ozbiljno utječu na mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca.

“Pozivamo SAD da ozbiljno slijedi važan konsenzus koji su postigla dva predsjednika na Baliju, napusti hladnoratovski mentalitet i ideološke predrasude, promatra razvoj Kine i kinesko-američke odnose na objektivan i racionalan način, te se suzdrži od provedbe negativnih odredbi zakona vezanih uz Kinu”, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.