Kina bolje rangirana u najnovijem UN-ovom istraživanju e-uprave

Foto: VCG

Kina je u 2022. godini prema razvoju e-uprave bila na 43. mjestu među 193 zemlje, u odnosu na 78. mjesto u 2012. godini, pokazalo je istraživanje Odjela za ekonomska i socijalna pitanja (DESA-e, eng. Department of Economic and Social Affairs) Ujedinjenih naroda.

Kina je jedna od zemalja koje su zabilježile najveći napredak u poretku e-uprave, pokazalo je istraživanje. Verziju ovog istraživanja na kineskom jeziku zajednički su u srijedu objavili UN DESA i centar za istraživanje e-uprave Partijske škole Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

Kineski indeks razvoja e-uprave (EGDI, eng, E-Government Development Index) iznosio je 0,8119 u 2022. godini — što je više od globalne prosječne vrijednosti od 0,6102 te stavlja zemlju u skupinu s “vrlo visokim” EDGI-jem.

EGDI, koji ocjenjuje razvoj e-uprave na nacionalnoj razini, kompozitni je indeks temeljen na ponderiranom prosjeku triju normaliziranih indeksa, odnosno indeksa telekomunikacijske infrastrukture, indeksa ljudskog kapitala i indeksa internetskih usluga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.