Šangajska luka u 2022. ostala najprometnija kontejnerska luka na svijetu

Foto: VCG

Šangajska luka ostala je najprometnija kontejnerska luka na svijetu 13. godinu zaredom u 2022., unatoč epidemiji bolesti COVID-19, pokazali su lučki podaci u ponedjeljak.

Protok kontejnera u luci premašio je u 2022. 47,3 milijuna jedinica ekvivalenta 20 stopa (TEU-a, eng. Twenty foot equivalent units), priopćila je tvrtka Šangajska međunarodna luka (Grupa), upravitelj luke.

Usprkos epidemiji, kao i valovima vrućine i hladnoće prošle godine, luka je zajamčila stabilan rad Šangajskog međunarodnog pomorskog centra i očuvala stabilnost globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca.

Nakon epidemije u drugom tromjesečju, luka je u srpnju uspjela postići brz oporavak kontejnerskog protoka u obliku slova V, kada je obradila mjesečni rekord od 4,3 milijuna TEU-a.

1 KOMENTAR

  1. Kako već duže vrijeme pratim vašu rubriku došao sam do zaključka da će u sklopu inicijative „One Belt one Road“ biti još više napretka u svim područjima gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine. Ako se nevaram naši bilateralni odnosi s Kinom su dobri i donijeli su opipljivu dobit građanima naših zemalja. Ubuduće očekujem još bolju suradnju, naročito u području turizma. Tu se nadam da će se hrvatski vizni režim za goste iz Kine pojednostaviti. Znam da kineski investitori pokazuju interes za ulaganja u Hrvatsku, a jedan od zanimljivijih sektora za ulaganje im je i brodogradnja. Čitam vas i dalje i želim vam puno zdravlja u ovoj, novoj, godini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.