Stručnjak: Nema lokalnog prijenosa podsoja omikrona XBB u Šangaju

Foto: VCG

Nije bilo lokalnog prijenosa vrlo zaraznih podsojeva omikrona XBB ili BQ.1 u istočnom kineskom gradu Šangaju, rekao je lokalni zdravstveni stručnjak u ponedjeljak.

Yuan Zheng’an, član šangajskog stručnog tima za prevenciju i kontrolu bolesti COVID-19, rekao je da su podsojevi BQ.1 i XBB pronađeni samo kod vrlo malog broja uvezenih slučajeva u karanteni u gradu te da nije bilo prijenosa u zajednici.

XBB.1.5 brzo je postao novi dominantni podsoj koronavirusa u SAD-u, čineći više od 40% novih slučajeva bolesti COVID-19 od prošlog petka, što je udvostručenje u odnosu na tjedan prije, priopćili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Čini se da je XBB otporniji na imunološki sustav, stoga je zarazniji. No, nema dokaza da uzrokuje težu bolest, navedeno je u više medijskih izvješća.

Ling Yun, zamjenik ravnatelja Kliničkog centra za javno zdravstvo u Šangaju, koji je određena bolnica za primanje i liječenje uvezenih slučajeva u Šangaju, rekao je kako se uvezeni slučajevi stavljaju pod strogi zatvoreni nadzor dok ne ispune kriterije za otpuštanje iz bolnice. Rekao je kako nisu pronašli lokalni prijenos navedenog inozemnog soja u gradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.