1738 povreda Zakona o uvođenju eura

Državni inspektorat izvijestio je da je dosad utvrđeno 1738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj i obveze dvojnog iskazivanja cijena te 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.

Državni inspektorat izvijestio je da su od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena, koje je počelo 5. rujna 2022., tržišna, turistička i inspekcija rada provele 8028 nadzora s ciljem zaštite potrošača i radnika te pravilnog informiranja potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima.

Od ukupnog broja obavljenih nadzora, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6943 inspekcijska nadzora, navodi Državni inspektorat.

Napominju da je nadzirano je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, je li poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način, kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

Turistički i tržišni inspektori pritom su utvrdili 1738 povreda odredbi Zakona, istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Najveći broj povreda, kako su naveli, odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, kao i na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Inspektori rada u istom razdoblju nadzirali su obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Obavljeno je 1085 nadzora, a u šest je utvrđeno kršenje zakona.

Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u idućem razdoblju, poručili su.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.