Kineski centri za kontrolu i prevenciju bolesti: Epidemija velikih razmjera od podsoja XBB nije vjerojatna u kratkom roku

Foto: VCG

Mogućnost velike epidemije uzrokovane novim omikronovim podsojem XBB kratkoročno je niska u Kini, priopćio je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trenutačno su BA.5.2 i BF.7, dva podsoja soja BA.5, dominantni podsojevi u zemlji, stoji u priopćenju koje je u srijedu objavio Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

U priopćenju je dodano se da će neutralizirajuća protutijela kod pojedinaca zaraženih sa spomenuta dva soja ostati na relativno visokoj razini oko tri mjeseca. Ti bi pacijenti trebali imati učinkovitu unakrsnu zaštitu protiv drugih sojeva, uključujući XBB.

Xu Wenbo, direktor Nacionalnog instituta za kontrolu i prevenciju virusnih bolesti Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je da je Kina otkrila uvoz sojeva BF.7, BQ.1 i XBB u posljednja tri mjeseca, ali podsojevi BQ.1 i XBB nisu se razvili u dominantne podsojeve u zemlji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.