Sve više raste interes za zlato

U doba rekodne inflacije novac sve više gubi vrijednost. Umjesto čuvanja, sve više građana počinje ulagati. Hrvati u vrijeme krize najviše ulažu u nekretnine, no raste i interes za ulaganje u investicijsko zlato.

Neki ulažu u nekretnine, neki u dionice, a nekima se ulaganje u zlato čini kao najsigurnija investicija.

No, teško je procijeniti kolika je stvarna vrijednost zlata kojim se trgovalo jer građani često transakcije u sivoj zoni ne prijavljuju. Nekoliko je načina ulaganja. Od kupnje digitalnog zlata, dionica rudarskih kompanija do onog najčešćeg – kupnje zlatnih poluga i zlatnika u fizičkom obliku.

Najtraženiji je dukat s likom Franza Jozefa, a kupuje se i zlatne poluge različite gramaže, nose od jednog grama, 100 grama do jedne kile koja stoji malo manje od 60.000 eura. Cijene zlata trenutačno su vrlo visoke. Iako je njegova vrijednost znatno pala nakon smirivanja ekonomske krize 2008. godine, posljednjih nekoliko godina bilježi gotovo stalni rast. Ipak, u Hrvatskoj postoji duga tradicija štednje u zlatu. Pa tako i postoji uvjerenje da je zlato najbolji čuvar vrijednosti u vrijeme krize.

Oni dubljeg džepa priliku za sigurno ulaganje vide ipak u kupnji nekretnina ili umjetničkih djela.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.