Poskupljenje žitarica u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU snažno su porasle u 2022. zbog rata u Ukrajini, suše i poskupljenja energije, a Hrvatska je nadmašila europski prosjek skokom cijena žitarica, pokazali su podaci Eurostata.

Hrvatska je blago ispod europskog prosjeka s rastom cijena poljoprivrednih proizvoda u 2022. za 19,4 posto. U 2021. uvećane su za 12,6 posto, a u 2022. bile su gotovo nepromijenjene.

Poskupljenja su potaknuli poremećaji na globalnim poljoprivrednim tržištima zbog ruskog rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina značajne su izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica, ali i gnojiva, objašnjavaju europski statističari.

Snažno su na cijene utjecali i suša, budući da je, kako se očekuje, smanjila prinos žitarica, i inflatorni pritisci, potaknuti poskupljenjem energije zbog postupnog smanjenja opskrbe ruskim plinom.

Najviše su prošle godine u EU poskupjele žitarice i jaja, za nekih 45 posto, i mlijeko, za 31 posto. Europljani su prošle godine kupovali tek nešto jeftinije voće, u prosjeku za tri posto, navodi Eurostat.

U Hrvatskoj mlijeko je prošle godine poskupjelo za 20 posto. U 2021. cijene su mu stagnirale, pokazuju Eurostatovi podaci.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.