Gotovo 30 tisuća zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na samom početku godine bio je pod povećanim pritiskom građana zbog zakonskih izmjena kojima se omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine preminulog supružnika, a do sada je zaprimio 27.273 takvih zahtjeva.

Podnošenje zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine nije vremenski ograničeno, no HZMO je u odgovoru za Hinu naveo kako je do 15. siječnja već zabilježio 27.273 zaprimljena zahtjeva.

Određen broj zahtjeva je već riješen, a duljina trajanja postupka, od predaje zahtjeva do donošenja rješenja, ovisi o tome jesu li svi podaci u predmetu kompletirani te o složenosti samog predmeta.

Da bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine potrebno je da su mu priznata oba prava – i pravo na osobnu mirovinu i na obiteljsku mirovinu.

Postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja pokreće se na zahtjev osiguranika, a u upravnom postupku utvrđuju se sve činjenice vezane uz uvjete o kojima ovisi stjecanje prava na starosnu mirovinu, odnosno obiteljsku mirovinu, stoga nije moguće točno predvidjeti duljinu trajanja, pojašnjavaju iz HZMO-a.

Više informacija o ostvarivanju prava na isplatu dijela obiteljske mirovine dostupno je na stranicama HZMO-a, u njihovim uredima ili putem infotelefona 4595-011 i 4595-022.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.