Kinesko gospodarstvo doprinosi sveukupnoj globalnoj gospodarskoj stabilnosti

Foto: VCG

Kinesko gospodarstvo održalo je stabilan rast u protekloj godini unatoč ponovnom izbijanju bolesti COVID-19. Kineski je bruto domaći proizvod (BDP) 2022. dosegao najvišu razinu svih vremena od 121,0207 bilijuna juana (oko 17,95 bilijuna dolara), što je povećanje od 3% na godišnjoj razini, pokazali su podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

Prema Kang Yiju, čelniku zavoda, stopa rasta od 3% relativno je brza u usporedbi s drugim velikim svjetskim gospodarstvima, ali je također istaknuo kako se trenutni BDP po glavi stanovnika treba udvostručiti na oko 12 700 američkih dolara kako postigli cilj pariranja sa srednje razvijenim zemljama do 2035..

Dok je kinesko gospodarstvo poraslo za 3% u 2022., njegov industrijski učinak s dodanom vrijednošću porastao je za 3,6% na godišnjoj razini, pokazali su podaci zavoda. Točnije, sektori visokotehnološke proizvodnje i proizvodnje opreme pokazali su rastući zamah s povećanjem vrijednosti proizvodnje za 7,4%, odnosno 5,6%.

Kineski BDP dosegao je najvišu razinu svih vremena nakon što je premašio prag od 110 bilijuna juana u 2021. i 100 bilijuna juana u 2020. Tijekom protekle tri godine Kina je održala stabilnost gospodarstva unatoč višestrukim izazovima. Bila je među prvim svjetskim zemljama koje su obnovile rad i ponovno otvorile tvrtke 2020., kao i jedino veliko gospodarstvo koje je te godine ostvarilo pozitivan rast.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.