Osnovan FLAG Panonnia za akvakulturu i ribarstvo

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba novoizabrani je predsjednik lokalne akcijske grupe u ribarstvu i akvakulturi FLAG-a Panonnia. Odlučili je to na osnivačkoj skupštini tog LAG-a kojemu je glavni cilj razvoj gospodarskog ribolova i akvakulture.

Princip rada novoosnovanog FLAG-a sličan je kao i u ostala četiri LAG-a u Osječko-baranjskoj županiji, rekao je voditelj LAG-a Karašica Ivan Vrbanić. “Riječ je također o lieder pristupu Europske unije, no ovaj se FLAG financira iz Fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulture.

I ovaj FLAG kao i ostali LAG-ovi okuplja tri interesne skupine – javni, gospodarski i civilni sektor koji u idućim mjesecima zajedno moraju donijeti lokalnu razvojnu strategiju. Nakon što je donesemo šaljemo je na odobrenje Upravi ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede na odobrenje i očekujemo potporu vezanu za sam rad FLAG-a i za natječaje. Želimo poticati gospodarski ribolov i razvoj akvakulture kod velikih poljoprivrednih poduzeća koja se bave uzgojem šarana na ribnjacima (kao što je poduzeće MIAGRA d.o.o.), a onda i poticati razvoj malih obiteljskih ribnjaka da uđu u taj sustav.

Stanje u Osječko-baranjskoj županiji u ovom je sektoru zadovoljavajuće, ipak se ribnjaci koji se prostiru na 3000 hektara obnavljaju.  Osnivačka je skupština održana na prostoru ribnjaka MIAGRA d.o.o. koju su od iznimne važnosti za Grad Našice, ali i cijelu Osječko-baranjsku županiju, rekao je novoizabrani predsjednik FLAG-a Panonnia Krešimir Kašuba koji je istaknuo važnost ribnjaka za kulturu, povijest i tradiciju ovoga kraja. “Za Našice uvijek kažemo da je grad grofova, a upravo su oni tvorci ovih ribnjaka kojima sada gospodari tvrtka MIAGRA d.o.o.. Tvrtka je to koja je uspješno nastavila proizvodnju žive ribe, a u posljednje vrijeme i prerade ribe. Flag Panonnia bit će koodinator unaprjeđenja proizvodnje ribe na ovom području, a posljedično i otvaranja novih radnih mjesta”. ( Radio Osijek)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.