Ispravan potez za političko rješavanje ukrajinske krize

24. veljače se obilježila godišnjica izbijanja ukrajinske krize. U zadnjih godinu dana nisu samo tom krizom bili narušeni sigurnost i stabilnost u Europi, već je svijet pogodilo više nesigurnosti i nestabilnosti. Kako da se smiri ratna vatra? Kako da se smanji udar krize na svijet? Kineska strana je 24. veljače objavila „Stajalište Kine o političkom rješenju krize u Ukrajini“(China’s Position on the Political Settlement of the Ukraine Crisis), nudeći kinesku mudrost za rješavanje krize.

U povijesti je čovječanstvo bilo pogođeno s dva Svjetska rata i Hladnim ratom, što su bile bolne lekcije koje su dokazale da hegemonizam, blokovska politika i blokovska konfrontacija jedino mogu uzrokovati ratni sukob. Ukrajinska kriza je još jedno upozorila svijet: u sukobu i ratu ne postoji pobjednik, a razgovor i pregovori su jedini izvedivo rješenje krize.

Kina nije dotična strana ukrajinske krize, no nije ni da ravnodušno gleda skrštenih ruku. Najnovijim objavljenim dokumentom kineska strana je podnijela sveobuhvatan, konkretan i izvediv program za političko rješenje ukrajinske krize. Stajalište kineske strane pokriva 12 točki, čime ne samo da se inzistira na dosljednom principu „poštivanja suvereniteta svih država“, već se podnosi i konkretno rješenje humanitarne krize. Ono nije samo namijenjeno tekućoj najvećoj hitnosti, obustavljanju ratnih vatra i početku mirovnih pregovora, već gledajući dugoročno predlaže obnovu konstrukcije poslije rata. Nije samo zabrinuto za razne strane, već i jasno definira odgovornost i obveze raznih strana. Može se vidjeti da ova stajališta u potpunosti prikazuju odgovornost Kine kao velike sile da na osnovi činjenica i pravde, objektivno i pravedno apelira na mir i pregovore.

Izbijanje ukrajinske krize posljedica je zajedničkog djelovanja niza složnih čimbenika, među kojima su SAD i NATO uznemiravali situaciju čime su odigrali ulogu inicijatora i tvorca problema. Ako se zanemari ova činjenica, onda je teško pravedno riješiti problem. Stavovi Kine o „odbacivanju mentaliteta Hladnog rata“ i „obustavi unilateralnih sankcija“ su izravno otkrili suštinu ukrajinske krize, a u korist je svijetu da još jasnije shvati suštinsko pitanje ukrajinske krize, zbog čega se o tome SAD i NATO trebaju pregledati u dubini.

Pored toga, kineska strana apelira na oblikovanje humanitarnog koridora za povlačenje civila s ratišta, čime će se očuvati sigurnost građana, ratni zarobljenici i prijevoz žitarica itd. Te mjere su konkretne i izvedive te prikazuju brige o humanitarnim pitanjima.

U sve složenijim situacijama su sve potrebniji trezvenost, praktičnost i opreznost. Kina je ponudila izvediv program za rješavanje krize koji vrijedi pažljiv pregled svih strana, i na takav način osigurat će se mogućnost za realizaciju mira.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.