Žele li oni da cijeli svijet plati? Već je narušeno japansko povjerenje

Foto: VCG

 „Je li 12 godina dosta za obnovu izgubljenog povjerenja od naroda ?“ To je pitanje u izvještaju Fuji News Networka, 12 godina nakon nuklearnog incidenta na Fukushimi. Činjenice pokazuju da japanska vlada nije uspjela obnoviti povjerenje kod publike, nego i dalje trče u suprotnom pravcu.

Dana 25. veljače, japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura održao je konferenciju za objavu plana puštanja nuklearno zagađene vode u more. Lokalni ribari i nadležne ličnosti su izjavili ozbiljno protivljenje tome kao i ranije, te sumnjaju da je japanska vlada namjerno unaprijedila ovaj plan bez njihove dozvole.
U travnju prije dvije godine, japanska vlada je proglasila da će od proljeća 2023. početi puštati u more zagađenu vodu iz Fukushime te je trpjela ogromne sumnje i protivljenje od vanjskog svijeta. U srpnju 2022. je Japan, dok je trajalo ocjenjivanje i pregled radne grupe Međunarodne organizacije atomske energije, dozvolio nacrt o puštanju zagađene vode. U siječnju ove godine je Japan jednostrano proglasio da će početi s puštanjem tijekom „proljeća i ljeta ove godine“, prije dolaska radne grupe u ovu zemlju. Ovo ponašanje ne samo da ruši autoritet nadležne međunarodne organizacije, već također štiti i uvjerenje naroda i globalne zajednice prema japanskoj vladi.

Foto: VCG

Foto: VCG

Suočavajući se sa sumnjama i protivljenjem unutar i izvan zemlje, japanska vlada nije ništa promijenila, nego se trudila uvući partnere. Prema izvještaju Kyodo News objavljenom 22. ovog mjeseca, japanska vlada trenutačno unapređuje plan upisivanja u zajedničku deklaraciju na predstojećem Summitu G7 u petom mjesecu kako „puštanje nuklearno zagađene vode iz Fukushime neće utjecati na ljudsko zdravlje niti okoliš, te da je ovo rješavanje transparentno, koje vrijedi se pozdraviti“ . Međutim, Kyodo News je istovremeno izjavio da se puštanju zagađene vode oštro protive Kina, Južna Koreja i druge zemlje, kao i japanski narod, tako da nije lako postići zajedničko gledišta čak i unutar samog G7.

U stvari, japanska vlada je od 2013. podnijela pet nacrta o rješavanju zagađene vode, a razlog do konačnog izbora, odnosno puštanja u more, se nalazi u najjeftinijem ulaganju. Je li ovakvo rješavanje stvari krši odgovarajuće međunarodne zakone? Je li dozvoljeno narušavati morski okoliš i ljudsko zdravlje? To nije bilo u mislima Japana. Ako će japanska strana inzistirati na puštanju zagađenih voda u more, međunarodna zajednica mora poduzeti ujedinjenu akciju kako bi zakonodavnim mjerama zaštitila zajedničke interese.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.