Obilježen spomendan Narodne zaštite RH

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima u Osijeku je u srijedu obilježen spomendan Narodne zaštite Republike Hrvatske.

Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Udruge dragovoljaca Narodne zaštite “Hrvatski domobran”.

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić podsjetio je kako je Narodna zaštita utemeljena 15. ožujka 1991. radi obrane Republike Hrvatske, a nakon toga njezine su postrojbe osnivane diljem Hrvatske.

Ističe kako je cilj Narodne zaštite bio pratiti i motriti neprijatelja radi ometanja neprijateljskih aktivnosti na prometnicama, a jedna od zadaća tih postrojba bila je zauzimati skladišta s vojnom opremom i vojarne na području Republike Hrvatske.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Božidar Riba podsjetio je kako je na području negdašnje općine Osijeka Stožer Narodne zaštite osnovan početkom travnja 1991., a početkom svibnja te godine počelo je uvježbavanje dragovoljaca te uspostava kontrolnih točaka radi čuvanja objekata i nadzora nad vojarnama.

Istaknuo je kako su postrojbe Narodne zaštite zajedno s brigadama Hrvatske vojske djelovale i na bojišnicama tadašnje općine Osijeka te da je tijekom Domovinskog rata na tom području poginulo 17 pripadnika Narodne zaštite, a dvojica se još vode kao nestali.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.