Kina i Rusija svojim odnosima su prikazale ispravan način suživota među državama

Dvadesetog ožujka poslijepodne po lokalnom vremenu je kineski predsjednik Xi Jinping posebnim avionom sletio u Moskvu povodom državnog posjeta Rusiji. U pisanom obraćanju objavljenom na zračnoj luci, Xi je izrazio očekivanje da će s Putinom dubinski razmijeniti mišljenja o bilateralnim odnosima i važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničke brige, te da će zajedno planirati stratešku koordinaciju i praktičnu suradnju Kine i Rusije u novom razdoblju.

Riječ je o prvom posjetu drugoj zemlji nakon ponovnog izbora na položaj državnog predsjednika Kine. Vanjska javnost smatra da je posjet prikazao kako kineska strana visoko cijeni sveobuhvatno strateško koordinirano partnerstvo u novom razdoblju. Kinesko-ruski odnosi su sve zreliji i čvršći, a u korist su zaštite sigurnosti i stabilnosti svijeta, što je pozitivna stvar za svijet.

Danas, pojedine velike zemlje, radi zaštite hegemonijskog položaja, senzacionalno promoviraju tzv. „konkurenciju velikih sila“, čime eskaliraju podijele i konfrontaciju. I Kina i Rusija vode neovisne diplomatske politike, a bilateralni odnosi se grade na temelju principa „bez savezništva, bez konfrontacije i bez namjene trećoj strani“. Bilateralna suradnja na prihvaća opstrukciju treće strane. Tijekom svog razvoja su kinesko-ruski odnosi postali pozitivan uzorak novih odnosa među silama u kojima su sadržani međusobno poštivanje, miroljubiv suživot i suradnja na zadovoljstvo svih strana. Sve ovo je živopisno pokazalo ispravan način suživota među velikim silama, u današnjem svijetu punom promjenama i nereda takav način je značajan i inspirativan.

Foto: VCG

Foto: VCG

Pogledamo li na globalni okvir, i Kina i Rusija su stalni članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, zbog čega je ojačanje suradnje u raznim područjima tih dviju zemalja od velike važnosti za mir i stabilnost svijeta. Zadnjih godina Kina i Rusija su održale intenzivne komunikacije i koordinaciju u okviru UN-a, Šangajske organizacije za suradnju, BRICS-a kao i drugih multilateralnih mehanizama, čime su unaprijedile multipolarizaciju svijeta i demokraciju međunarodnih odnosa, te snažno obranile svijet od hegemonijskih poteza i zlostavljanja pojedinih zapadnih zemalja.

Danas, ispred ukrajinske krize, kineska strana dosljedno na osnovu istinite povijesti i razvoja događaja, drži objektivan i pravedan stav te aktivno apelira na mirne pregovore. Nedavno je kineska strana objavila dokument „Stav Kine o političkom rješenju ukrajinske krize“ koji je pridobio pozitivne ocjene međunarodne zajednice. Za sljedeći korak, kineska strana će nastaviti apelirati na razne strane za ravnopravne, razumne i praktične razgovore i konzultaciju, nalazeći racionalni put za rješavanje ukrajinske krize.

Ljudi vjeruju da Xijev proljetni posjet 2023. Rusiji „put prijateljstva, suradnje i miroljubivosti“ i postići će bogate rezultate, i doprinijeti novom pokretačkom snagom zdravstvenom i stabilnom razvoju bilateralnih odnosa, te će stvoriti više blagostanja građanima dviju zemalja, i dati veći doprinos razvoju i napretku svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.