„Marin Držić” autoru Davoru Špišiću

Osječki dramatičar i scenarist Davor Špišić jedan je od šestero dobitnika Nagrade za dramsko djelo “Marin Držić” za 2022. godinu. Njegova biografska drama ‘Žena himna’ o Pauli Preradović proglašena je najboljom u konkurenciji 64 dramska teksta koja su pristigla na Javni poziv Ministarstva kulture i medija.

Stručno povjerenstvo, u kojemu su bili Jasen Boko, predsjednik, te članice Doris Šarić Kukuljica i Martina Petranović, tekstove je čitalo zavedene pod šiframa ne znajući tko su njihovi autori ili autorice. Jednoglasno je nagrađeno šest dramskih djela, a za čitanje se preporučuju još tri drame.

Prvu nagradu dobio je Davor Špišić za rukopis “Žena himna”, “zrelu, dramaturški vještu i inovativno izgrađenu biografsku dramu o Petri Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića koja je zapamćena kao autorica austrijske himne”, dramu o politici kao sudbini koju je žiri ocijenio kao “originalni dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni”.

Drugu nagradu ravnopravno su podijelili Edi Matić “Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta)” i Espi Tomičić (“Ples na broju 60”).

Treću Nagradu Marin Držić 2022. ravnopravno dijele čak tri autorice, Katja Grcić s dramskim tekstom “Druga”, Hana Konsa s uznemirujućom i potresnom dramom “Ostanak” te Ana Maras Harmander, za tekst “Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju”.

Špišićev šesti Držić

“And the Marin goes to… Jeeee! Moj šesti Držić sveukupno. Treće zlato! Ponosan. Čestitke svim nagrađenima. Saće se oduzmemo”, prokomentirao je na svom Facebook profilu vijest o nagradi Davor Špišić.

“Izuzetno sam sretan i ugodno iznenađen. Natječaj je anoniman pa otpada mogućnost da žiri pomisli – opet ovaj”, našalio se višestruko nagrađivani Špišić u izjavi za Telegram.

Ističe i kako njegova drama ima isključivo ženske uloge, njih četiri, dok je, kako kaže, na TV-u i u kazalištu još uvijek premalo ženskih uloga. Vjeruje da je žiri i to prepoznao kod ocjenjivanja pristiglih dramskih tekstova. Nada se da će Žena himna vrlo brzo doći i na kazališne daske, pri čemu valja istaknuti da Ministarstvo kulture i medija podržati postavljanje nagrađenih tekstova na dramsku scenu.

“Žena himna je dramaturški vješta i inovativno izgrađena biografska drama o Pauli Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića koja je zapamćena kao autorica austrijske himne. Ipak Žena himna puno je više od biografske drame, ona od osnovnih elemenata jednog kompleksnog života govori o sudbini žene ispred svog vremena”, piše u obrazloženju odluke o nagradi.

Usredotočena samo na bitno i sa svega četiri glumice, drama provlači sudbinu Paule Preradović kroz sve ključne političke pojave prve polovine 20. stoljeća, koje su odredile današnji svijet. To su raspadi carstava, rast nacionalizma, diktature komunizma i nacizma te užasi dva svjetska rata – sve prikazano kroz sudbinu snažne žene. Pri tome, “drama se ni jednog trenutka ne gubi u masovnim scenama i velikim političkim prevratima, ostajući uvijek duboko intimna i nježna priča o hrabroj ženi na udaru povijesti. Žena himna, drama o politici kao sudbini, originalni je dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni”, zaključuje se u obrazloženju.

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani 21. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. ( tekst i foto / Radio Osijek )

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.