Hrvati u prosjeku voze automobile stare 13 i pol godina

Statistički podaci o starosti automobila u Hrvatskoj iz godine i godinu sve su lošiji. Hrvati u prosjeku voze automobile stare 13 i pol godina. Starija vozila često imaju mnogo nepravilnosti. Posebno zabrinjava to što je gotovo polovina vozila koja sudjeluju u prometnim nesrećama – tehnički neispravna.

Ako se pita Hrvate – prednost pred novim automobilima iz tvornice imaju – rabljeni i, ako je moguće, njemačke proizvodnje starosti 3 do 4 godine.

Gotovo 70 posto automobila registriranih prošle godine starije je od 10 godina, dok su vozila starosti do godinu dana najmanje zastupljena – ima ih svega 5 posto.

– Statistika nažalost ukazuje da unazad 10-13 godina, od 2010. godine ta prosječna starost je sve veća i veća, što direktno ukazuje na to da je naša kupovna moć jako loša i da imamo sve manji i manji broj novih, novoregistriranih vozila u odnosu na rabljena, naglašava prof.dr.sc. Goran Zovak, Centar za vozila Hrvatske.

Na tehničkim pregledima – najčešće nepravilnosti uočene su kod rada sustava za kočenje. A oko 12% tehnički neispravnih automobila – krivci su za nesreće sa smrtnim ishodom.

Uz uvijek potreban oprez – brigu o tehničkoj ispravnosti – briga je za vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.