Kina održava referentne kamatne stope na kredite stabilnima, a oporavak je na ispravnom putu

Foto: VCG

Kina je u četvrtak zadržala referentne kamatne stope na kredite u travnju nepromijenjenima osmi mjesec zaredom, gospodarski je oporavak ostao na ispravnom putu, a tržišni su promatrači rekli da je potreba za bilo kakvom trenutnom monetarnom potporom smanjena.

Jednogodišnja primarna kamatna stopa, tržišna referentna kamatna stopa, zadržana je na 3,65%, dok je primarna kamatna stopa na više od pet godina, na kojoj mnogi zajmodavci temelje svoje hipotekarne stope, također ostala nepromijenjena na 4,3%, priopćila je Narodna banka Kine.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo raslo je brže od očekivanog u prvom tromjesečju, dok se poduzeća i potrošači oporavljaju od paralizirajućih poremećaja izazvanih pandemijom bolesti COVID-19.

“Optimistični gospodarski podaci u prvom tromjesečju poslali su znakove snažnog oporavka, što smanjuje hitnost da vlasti ublaže monetarnu politiku kako bi pomogle oporavku”, rekao je za CGTN u četvrtak Bruce Pang, glavni ekonomist i voditelj istraživanja tvrtke JLL za šire područje Kine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.