Stiže zabrana prodaje uređaja koji imaju ugrađene kvarove

Europska unija uvodi obvezne oznake o trajnosti uređaja. Novim zakonom zabranit će se prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te osigurati njihovo dulje trajanje, veća mogućnost popravaka, poboljšanje oznaka o održivosti proizvoda i jeftinije i dostupnije rezervne dijelove.

Više od tri četvrtine građana Unije radije bi popravilo neispravne uređaje nego kupilo nove, no to nije uvijek jednostavno. Istraživanja su pokazala da više od 80% hrvatskih potrošača smatra da je popravak neisplativ zbog skupih rezervnih dijelova i manjka servisa. Čak 90% njih ima loša iskustva s uređajama koji se često kvare nakon isteka jamstva.

Potrošači u Europskoj uniji često se žale da im se kućanski uređaji kvare i prije nego što očekuju. Istraživanja pokazuju da 94% građana smatra da su uređaji kupljeni prije 20 i više godina trajali dulje nego danas. Čak ih 60% vjeruje da je vijek trajanja uređaja ili određenih dijelova unaprijed programiran.

Jedna od novina koja će se uvesti novim zakonom EU-a oznaka je zajamčene trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi. Potrošači će novim zakonom biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.