Manji i veći gradovi protive se ukidanju prireza

Idući tjedan napokon ćemo doznati sve detalje mini porezne reforme, koja bi u 2024. godini dovela do povećanja plaća građana. Najveća novost je da se ukida prirez, dodatni porez koji se plaća uz porez na dohodak, a koji je prihod jedinica lokalne samouprave. Uz to, Vlada najavljuje i povećanje osobnog odbitka, kao i to da će država za dio osiguranika uplaćivati dio mirovinskog doprinosa. Zbog toga bi građanima u džepu trebalo ostati više. No, čelnici lokalnih zajednica (gradova i općina) oštro se protive tomu da im država ukida prirez i time izravno utječe na prihode.

Neki i ne znaju što je prirez, a neki ga plaćaju čak 18%. Ovisi o tome u kojem gradu ili općini žive. U Koprivnici prirez nikada nije uveden. Grad Zagreb ima najveći prirez u državi – 18%. U Splitu 15%, Rijeci i Osijeku 13%. Manji gradovi imaju niže stope prireza, a brojni ga nemaju. U Međimurskoj županiji nijedan grad ili općina nema prirez. No prihodi lokalnih zajednica sve su veći. U 2016. prihodi svih općina i gradova iznosili su 10 ,5 milijardi, a 2022. premašili su 17 milijardi kuna.

Nakon ukidanja prireza, gradovi i općine samostalno bi određivali stopu poreza na dohodak. Hrvatska ima 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Iako podržavaju povećanje plaća, i manji i veći gradovi protive se ukidanju prireza.

Obrazloženje zašto se vlast odlučila na ukidanje prireza, trebali bismo dobiti već idući tjedan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.