Kineska svemirska agencija za operacije s posadom: Sljedeća kineska svemirska misija s ljudskom posadom Shenzhou-16 bit će lansirana u svibnju

Foto: VCG

Sljedeća kineska svemirska misija s ljudskom posadom – svemirski brod Shenzhou-16 – bit će lansiran ovog mjeseca, navedeno je u planu objavljenom na internetskoj stranici Kineske svemirske agencije za operacije s posadom.

Nova letjelica, izvorno sagrađena kao rezervna letjelica za misiju Shenzhou-15,  odnijeti će trojicu taikonauta, odnosno kineska astronauta, do Kineske svemirske postaje, gdje će se susresti s tročlanom posadom Shenzhou-15.

Nova posada izvodit će svemirske šetnje kao i njihovi prethodnici te provoditi znanstvene eksperimente i provjere tehnologije. Također im je zadatak promicati znanost među ljudima diljem svijeta.

Svemirska letjelica Shenzhou-16, sastavljena krajem 2022. godine, već je prevezena na mjesto lansiranja. Logo za misiju predstavljen je u ožujku, a uključuje “Kuna”, svetu životinju iz kineske mitologije koja postojano leti izuzetno visoko i daleko.

Kina planira svake godine lansirati u svemir dvije svemirske letjelice s posadom i jednu ili dvije teretne svemirske letjelice, priopćila je agencija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.