FAO odredio 24 nova globalno važna sustava poljoprivredne baštine

Foto: VCG

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO, eng. Food and Agriculture Organization) dodijelila je u ponedjeljak u svom sjedištu certifikate za 24 nove lokacije Globalno važnih sustava poljoprivredne baštine (GIAHS, eng. Globally Important Agricultural Heritage Systems).

Dvadeset i četiri lokacije, koje je FAO odredio od posljednje ceremonije 2018., nalaze se u 12 zemalja, uključujući Kinu, Španjolsku, Ekvador, Iran, Italiju, Japan, Južnu Koreju i Maroko.

Na ceremoniji dodjele nagrada u ponedjeljak, kojom je obilježen i Međunarodni dan biološke raznolikosti, glavni direktor FAO-a Qu Dongyu rekao je da su mnogi GIAHS-ovi postali “rezervoari biološke raznolikosti”.

“U kontekstu poljoprivredno-prehrambenih sustava i ruralnih područja, moramo razmotriti kombinirano očuvanje biološke i prehrambene raznolikosti. To je najpragmatičniji način podizanja javne svijesti o bioraznolikosti.

Četiri novoodređene lokacije GIAHS-a nalaze se u Kini. To su suhozemni kameni terasasti sustav Shexian, sustav uzgoja čaja Anxi Tieguanyin, nomadski sustav pašnjaka Ar Horqin u Unutrašnjoj Mongoliji i sustav zajedničkog uzgoja šuma i gljiva Qingyuan  u pokrajini Zhejiang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.