Sporazum RCEP stupio na snagu za svih 15 članica

Foto: VCG

Sporazum o Regionalnom sveobuhvatnom gospodarskom partnerstvu (RCEP, eng. Regional Comprehensive Economic Partnership) stupio je u petak na snagu za Filipine, čime je sada na snazi za svih 15 članica.

Potpuna provedba RCEP-a odražava odlučnost i djelovanje njegovih 15 članica – 10 članica Udruženja država jugoistočne Azije te Kine, Japana, Republike Koreje, Australije i Novog Zelanda – u podržavanju otvorenog, slobodnog, pravičnog, uključivog i na pravilima utemeljenog multilateralnog trgovinskog sustava, priopćilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Sporazum RCEP je u studenom 2020. godine potpisalo 15 azijsko-pacifičkih zemalja nakon osam godina pregovora. Stupio je na snagu prvog dana 2022. godine, stvarajući najveći svjetski trgovinski blok.

Potpuna provedba će dati snažan zamah regionalnoj gospodarskoj integraciji, sveobuhvatno podići razinu liberalizacije trgovine i investicija u istočnoj Aziji te doprinijeti dugoročnom stabilnom razvoju regionalnog i globalnog gospodarstva, priopćilo je Ministarstvo trgovine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.