Za dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji

Novi sindikat do 19. srpnja prikuplja potpise podrške za usvajanje europske direktive o dostojanstvenoj plaći u tekstilnoj industriji, radi podizanja standarda zaposlenih, koji u Hrvatskoj u pravilu imaju minimalnu plaću, rekao je u ponedjeljak predsjednik sindikata Mario Iveković.

Direktiva bi bila obvezujuća za sve poslodavce koji djeluju na području Europske unije i odnosila bi se na sve njihove radnike, bez obzira da li su zaposleni unutar ili izvan EU-a, rekao je Iveković na konferenciji za medije.

Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi “Kvalitetna odjeća, pravedna plaća (Good clothes, fair pay), koju je pokrenulo nekoliko međunarodnih organizacija. Cilj je da se do 19. srpnja u svim zemljama Europske unije prikupi ukupno milijun potpisa, a u Hrvatskoj, uz Novi sindikat, u organizaciji peticije sudjeluju i drugi članovi Koalicije za dostojanstvenu plaću.

Iveković je istaknuo da je do sada na razini EU-a u toj akciji prikupljeno oko 200 tisuća potpisa.Nadamo se da ćemo uspjeti u svome cilju i dobiti obavezu Europske komisije da s nama uđe u pregovore o novoj direktivi, poručio je.

Time se želi unaprijediti standard tekstilnih radnika koji su, globalno gledajući, najniže plaćena industrija. No, Iveković je uvjeren da bi usvajanje takve direktive imalo odraza i na sve ostale radnike.

Dodao je i da, unatoč tome što je u Hrvatskoj tekstilna industrija gotovo izumrla, oko 10 tisuća radnika zaposlenih u toj grani i dalje gotovo u pravilu ima minimalnu plaću.

Potpisi podrške mogu se dati na štandu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a može se potpisati i online, na mrežnim stranicama Novog sindikata.

Prema našim izračunima, dostojanstvena plaća u Hrvatskoj bi u 2021. iznosila 1633 eura neto i po tome možemo vidjeti koliko smo daleko od tog cilja, rekao je dodavši da bi sada bila i veća s obzirom na inflaciju.

Iveković je istaknuo i da se ovom akcijom želi utjecati na svijest građana o tome koliko bi njihova dostojanstvena plaća trebala iznositi, jer je hrvatskom ustavu radnicima zajamčeno pravo na nju, a koje se ne poštuje.

Mi znamo da dostojanstvena plaća u tom iznosu nije realan cilj u godini ili dvije. Ali naša bi Vlada trebala pristupiti izradi akcijskog plana dosezanja ustavne kategorije dostojanstvene plaće, zaključio je Iveković i pozvao i druge hrvatske sindikate da se uključe u akciju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.