Projekt „ Čuvarica baštine u srcu Bizovca“ uspješno priveden kraju

Radovi u sklopu EU projekta općine Bizovac pod nazivom „Čuvarica baštine u srcu Bizovca“ su završeni, čulo se to tijekom završne konferencije za novinare.

Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac zadovoljan je realizacijom projekta. Priča nam kako je to bio veliki posao i dobra škola za sve uključene u projekt. Iznos EU potpore iznosi 2.550.000,00 kn / 338.443,16 eura.

Naime, projekt je zahtijevao restauratorske rekonstrukcije i radove, građevinske zahvate izvan i unutar zgrade, odnosno u svim prostorima koji su bili zapušteni. Dobro je poznato da je kurija Normann izgrađen davne 1830. godine, da je objekt preživio i ratove i nemire, kao i svakojaka narušavanja prostora. Mi smo se u Općini Bizovac još davnih dana odlučili ovu zgradu obnoviti i staviti u neke druge društvene namjene. Velika vrijednost radova je ta da smo određeni dio sredstava utrošili putem urbane aglomeracije Osijek, odnosno iz fondova Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je Općina Bizovac uložila dodatna sredstva kako bi sve sjelo na svoje mjesto. Mene posebno raduje što ćemo unutar zgrade imati sadržaje za interpretaciju turističke, kulturne i povijesne baštine, što ćemo u jednom dijelu otvoriti knjižnicu, galeriju, etno zbirku, kao i muzej bizovačke narodne nošnje. Posebno bih istaknuo kako je početkom 19. stoljeća u Bizovcu rođen Antun Urlich, jedan od najvećih hrvatskih galerista svih vremena, po kojemu ćemo nazvati galeriju gdje smo već izložili umjetnine našeg uglednog slikara Dinka Županovića. Otvorenje izložbe bit će početkom bizovačkih Ljetnih večeri i to 13. srpnja 2023. Ovom bih se prilikom zahvalio svima, posebice mojim kolegama – djelatnicima Općine, nadzornim inženjerima, izvođaču radova koji su ispoštovali sve rokove i na vrijeme završili rekonstrukciju, naglasio je Srećko Vuković.

Provedba projekta traje od 15. srpnja 2020. godine do 15. srpnja 2023. godine. Projekt je nominiran na poziv ITU mehanizma urbane aglomeracije Osijek. Ukupna ugovorena vrijednost bile je 5.872.124,21 kn / 779.364,82 eura, a dodijeljeno je 2.550.000 kn / 338.443,16 eura. MRRFEU je kroz ugovor o sufinanciranju EU projekata participirao s dodatnih 1.661.062,11 kn / 220.460,83 eura.

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.