Kina “vrlo zabrinuta” zbog sigurnosnog sastanka SAD-a, Japana i Filipina

Kinesko Ministarstvo nacionalne obrane u četvrtak je izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog sigurnosnog sastanka između Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Filipina.

Na pitanje za komentar trilateralnog sigurnosnog sastanka na kojem je obećano izvođenje redovitih zajedničkih vježbi u Južnom kineskom moru, viši pukovnik Zhang Xiaogang, glasnogovornik kineskog Ministarstva nacionalne obrane, rekao je kako bilateralna i multilateralna sigurnosna suradnja mora voditi regionalnom miru i stabilnosti te ne smije ciljati treću stranu niti štetiti interesima treće strane.

“Zemlje u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru trebale bi se suzdržati od nanošenja štete samima sebi dok riskiraju za druge”, rekao je Zhang.

“Trenutačno je situacija u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru općenito stabilna, ali određene zemlje, koje se nalaze izvan regije, zbog sebičnih interesa, mute vodu vojnim provokacijama i blokovskim sukobima, što je pogoršalo regionalne napetosti”, rekao je Zhang.

Kina poziva dotične zemlje da prestanu nanositi štetu kineskom teritorijalnom suverenitetu i pomorskim pravima i interesima te govoriti ili činiti bilo što što bi dodatno zakompliciralo situaciju, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.