Sjećanje na incident na mostu Lugou i japanske ratne zločine

Foto: VCG

7. srpnja je dan kada se Kinezi osvrću na ožiljke rata i njeguju teško stečeni mir i stabilnost u Aziji. Na taj se dan obilježava 86. godišnjica incidenta na mostu Lugou, također poznatog kao incident od 7. srpnja 1937., ključnog događaja koji označava početak japanske invazije Kine u punom obimu tijekom Drugog svjetskog rata.

Rat otpora kineskog naroda protiv japanskih osvajača trajao je od 1931. do 1945. Službeni podaci pokazuju da je tijekom rata poginulo više od 35 milijuna kineskih vojnika i civila, što je činilo gotovo 8 posto ukupnog stanovništva Kine 1928. godine.

7. srpnja 1937. japanski vojnici napali su kineske snage kod mosta Lugou, poznatog i kao most Marco Polo, jugozapadno od Peipinga (današnji Peking). To je bila ključna pristupna točka do strateškog grada. Incident također označava početak kineskog otpora cijele nacije protiv japanskih osvajača.

Peiping je zauzela japanska vojska 29. srpnja 1937. Podaci pokazuju da je više od 10.000 civila ubijeno ili nestalo tijekom pada grada.

Kina je bila glavno bojno polje protiv japanskog imperijalizma i fašizma, a rat je zauvijek promijenio kineske i kinesko-japanske odnose. Ove godine obilježava se 45. obljetnica potpisivanja Kinesko-japanskog ugovora o miru i prijateljstvu. Usred raznih rizika i izazova, odnosi Kine i Japana nalaze se na novom važnom raskrižju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.