Poslovni subjekti varaju državu

Prema posljednim podacima porezne uprave, čak 58% poslovnih subjekata na neki način vara državu. Najčešće to čine neizdavanjem računa, zatim prikazujući nepotpune podatke o poslovnim prostorima, nepolaganjem ostvarenog prometa na žiro-račun i na druge načine. Porezni stručnjaci tvrde i da nije moguće točno utvrditi koliko je novca utajeno te da je riječ samo o procjenama.

Svaka je kava naplaćena. No koliko je računa za njih izdano, a koliki je bio ukupni dnevni promet? To zna samo vlasnik kafića.

Prema podacima Porezne uprave, u prvih šest mjeseci ove godine (1.1.-30.6.2023.) inspektori su utvrdili nepravilnosti u 58% nadzora. Obavljen je 3481 nadzor i izrečeno kazni u ukupnom iznosu od 944.312 eura. U istom razdoblju lani (1.1.-30.6.2022.) obavljeno je 2986 nadzora, a izrečeno je kazni u ukupnom iznosu od 808.704 eura. Rekordan je to broj nepravilnosti, i to deset godina nakon uvođenja fiskalizacije.

– Povećanje broja obavljenih nadzora u promatranom razdoblju 2023. godine rezultat je provođenja pojačanih nadzornih aktivnosti radi praćenja primjene načela zaštite potrošača i načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, priopćeno je iz Porezne uprave.

Uprava raspolaže tim brojevima na temelju terenskog rada svojih inspektora. No nitko ne zna koliki je, zapravo, udio sive ekonomije u BDP-u.

Ekonomisti kažu da je to nemoguće izmjeriti, pa se oslanjamo na procjene – a one se kreću od četiri do 20 milijardi eura.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.