Kineski izaslanik upozorio na opasnost da ukrajinska kriza izmakne kontroli

Foto: VCG

Kineski izaslanik upozorio je u ponedjeljak na rizik da ukrajinska kriza izmakne kontroli.

Od svog izbijanja, ukrajinska kriza sve više pokazuje znakove produljenja, širenja i složenosti sa sve više okrutnosti, opasnosti i nepredvidivosti. Međunarodna zajednica bi trebala raditi zajedno kako bi spriječila da situacija izmakne kontroli, što prije postigla prekid neprijateljstava i promicala političko rješenje, rekao je Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Kine u Ujedinjenim narodima.

Razvoj bojišta pokazuje da se krizu ne može riješiti vojnim sredstvima. Produljenje sukoba samo će donijeti više patnje civilima i čak može dovesti do nepredvidivih i nepopravljivih situacija, rekao je u Vijeću sigurnosti UN-a. “Bez obzira koliko dugo kriza trajala, mora se na kraju riješiti političkim sredstvima.”

Dvije strane u sukobu trebale bi se susresti jedna drugoj na pola puta, istražiti rješenja koja će zadovoljiti međusobne brige, koja će odgovarati regionalnoj stvarnosti i koja mogu pomoći u premošćivanju razlika. Međunarodna zajednica trebala bi zajedno raditi na stvaranju nužnih uvjeta za prekid vatre i stvoriti povoljnu atmosferu za mirovne pregovore, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.