Trgovci podignuli glas protiv ograničenja rada nedjeljom i blagdanom

Udruga Glas poduzetnika i petnaest trgovaca prvi su podignuli glas protiv ograničenja rada nedjeljom i blagdanom. Ustavnom sudu podnijeli su prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom. Novi zakon koji se primjenjuje od prvog srpnja posebno pogađa cvjećare i vlasnike malih trgovina.

– Osim što se brani rad nedjeljom, brani se i rad blagdanima, što na nas utječe, posebice na Sve svete i druge blagdane gdje su povećani prometi, priča Luka Prodanović, djelatnik cvjećarnice.

Žale se i vlasnici suvenirnica koji upozoravaju na diskriminirajući Zakon o trgovini koji ugrožava poduzetnička prava.

– Sve nas zatvorite ili pustite ljude da rade. Neki radnici žele raditi, platimo ih kako treba, po zakonu 50 posto ili čak više jer svi su u kreditima i mi smo u kreditima, govori Bruno Širok, vlasnik suvenirnice.

Na noge se dignulo za sada 15-tak trgovaca koji su zatražili od Upravnog suda ocjenu ustavnosti ograničenja rada trgovina nedjeljom.

– Nejasno je zašto se samo trgovcima nameću ove zabrane. Vjerujemo da nećemo biti jedini koji podnose ovakav zahtjev, da će to biti i drugi trgovci i jedinice lokalne samouprave. Zahtijevamo od Ustavnog suda da do donošenja konačne odluke obustavi primjenu ove zakonske odredbe s obzirom na to da one mogu dovesti do štetnih posljedica koje se neće moći nadoknaditi, ističe Dorotea Jurčić, odvjetnica udruge Glas poduzetnika.

Udruga Glas poduzetnika procjenjuje da bi zbog neradnih nedjelja poduzetnici i obrtnici mogli izgubiti trećinu prihoda.

– Postoje izvješća polugodišnja i godišnja iz kojih se vidi rast i pad prihoda i marži, ja sam cijeli život u trgovini i ne vjerujem da se može izgubiti trećina prometa, možemo izgubiti nešto ali ja bih ipak pričekao 31.12 da donesemo relevantne zaključke, govori Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije.

Podaci Porezne uprave pokazuju da je broj i iznos fiskaliziranih računa prve tri nedjelje srpnja u trgovini na malo doista manji nego lani, no povećan je promet subotom, i to za nemalih 25 posto. Pitanje je je li tomu kriva inflacija i skupoća ili manji promet zbog neradnih nedjelja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.