Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata

U Osijeku je održana izložba „Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata” autorice Roberte Kljenak pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja održana je prva memorijalna izložba istog naziva, a autorica ističe kako je izložba uz istoimenu knjigu dio projekta kojima je cilj oteti heroje od zaborava i očuvati spomen na male, ali velike ljude koji su branili i stvarali Domovinu.

– Nakon izdanja prve knjige ovo je novo dopunjeno izdanje, a već drugu godinu za redom organiziramo i izložbu. Danas smo ovdje da bi prikazali lik i djelo 91 heroja Domovinskog rata, ovaj projekt ima za cilj da ih se nikada ne zaboravi. Odabrala sam 91 priču iako sam intervjuirala puno više sudionika Domovinskog rata, ali njihove priče su bile najemotivnije i najživopisnije. Idući korak je prijevod knjige na engleski jezik kako bi se promovirala istina o Domovinskom rata i izvan granica Hrvatske. Svake godine provodim i istraživanja o tome žele li učenici i studenti ž slušati i govoriti o Domovinskom ratu i nailazim na pozitivan odgovor, pa mi je želja da moja knjiga postane i školska lektira – istaknula je Kljenak i dodala da nigdje u lektiri nema ovakvih tematika te kako joj je želja da se heroji otmu od zaborava i da u udžbenike uđu imena i prezimena heroja, jer se za sada nedovoljno govori o Domovinskom ratu.

Sva prikupljena svjedočanstva autorica je bilježila i kamerom, pa u budućnosti planira i film iste tematike

– Prije svega čestitke autorici i svakako je važno napomenuti da Domovinski rat i u ovom kontekstu o kojem govore knjiga i izložba treba ući u obrazovni ciklus, jer želimo da se nikad ne zaboravi ono što se dogodilo 90-tih godina jer je Domovinski rat temelj stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, riječ je o životnim pričama 91 heroja Domovinskog rata koji su dali svoj doprinos u stvaranju Domovine. Oni koji su pali traju u onima koji žive – rekao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

– Znamo i sami da često vrijedi ono staro pravilo da ono što se ne napiše kao da se nije ni dogodilo. Mlade ljude i naraštaje koji dolaze treba upoznati što je to Domovinski rat, koji su to ljudi koji su zaslužni zašto se danas Sveučilište razvija i što bi bilo da njih nije bilo. Hvale vrijedno izdanje koje svakako treba i internacionalizirati – rekao je rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.