Zakon o kupoprodaji dugova dužnika

U pripremi je Zakon o kupoprodaji dugova dužnika. Najvažnije novosti odnose se na bolju zaštitu dužnika prije i poslije kupoprodaje njihovih dugovanja, kao i nadzor nad radom agencija za naplatu potraživanja.

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu Zakona koji bi se trebao naći u saborskoj raspravi u rujnu, a u primjeni će biti do kraja godine.

Tržište dugova teško je 700 milijuna eura. Novim zakonskim okvirom uređuje se komunikacija vjerovnika s dužnikom koji će morati biti obaviješten o prodaji njegova duga te kome je dug prodan.

No prije nego vjerovnik, a najčešće su to banke, ne proda dug agenciji za naplatu potraživanja, morat će dužniku omogućiti odgodu plaćanja, djelomičnu otplatu i konsolidaciju duga.

Zakonom se uređuju način, uvjeti i postupci prodaje duga agencijama koje su često kritizirane zbog uznemiravanja dužnika. Više neće biti dopušteno pri naplati duga kontaktirati s dužnikovim prijateljima, rodbinom, obitelji, poslodavcem nego samo s dužnikom i to telefonom, poštom, elektroničkom poštom te SMS-om, radnim danom i isključivo od osam do dvadeset sati.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.