Dijelovi Hrvatske i danas se bore s nabujalim rijekama

Drava kod Osijeka svaki sat raste centimetar do dva, a vrh vodenog vala se očekuje u srijedu.

– Mi smo u vikend naselju Karašica 2014. imali aktivnu obranu od poplave. S obzirom na to da ovdje živi stalno 50 do 100 ljudi, odlučili smo se graditi sustav obrane od poplava gdje najveći problem imamo sa zaobalnim vodama. Ako ste bili u naselju, primijetili ste nasip koji praktički brani naselje od poplava. Mi ćemo ga pri vodostaju višem od 50 cm zatvoriti. Druga faza sustava je izgradnja dijela prema Dravi gdje imamo manji problem, u tijeku je projektiranje, a s obzirom da ga nismo napravili, ovaj dio zatvaramo boks barijerama kako bi zaštitili stanovnike, rekao je Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda – Vodnog gospodarstva Osijek.

U Osijeku se očekuje vodostaj oko 470 cm, što bi bilo za metar više od vodostaja u svibnju kada su na snazi bile redovne mjere obrane od poplava, kazao je Kovačević.

– Prave prognoze ćemo znati sutra kad budemo vidjeli kako će biti u Botovu koje je oborilo rekord, očekujemo povišenje i sukladno tome se pripremamo i na nizvodnim dionicama, rekao je Kovačević.

Drava u Osijeku trenutno raste svaki sat za jedan do dva centimetra.

– Ne očekujemo nikakve probleme, možda na nekim dionicama oko vojarne. Mi smo sustave u Osijeku izgradili, rekao je Kovačević i apelirao na građane da ne hodaju po novom lukobranu i da izbjegavaju Dravu ovih dana.

Izvanredno stanje: Drava-Botovo; Mura-Mursko Središće, Goričan; Sava –Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak

Izvanredne mjere: Drava-Novo Virje Skela; OK Lonja-Strug – Ustava Prevlaka; Retencija Žutica –CS Rožec

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.