Novi most i granični prijelaz kod Gradiške u funkciji od idućeg ljeta

Cestovni promet između Hrvatske i BiH trebao bi biti značajno olakšan od ljeta naredne godine jer se tada očekuje otvaranje novoizgrađenog mosta preko Save kod Gradiške koji je izravna poveznica mreže autocesta u dvije države.

Most kod Gradiške u cijelosti je dovršen 2022. no još nije pušten u promet jer je na hrvatskoj strani potrebno izgraditi granični prijelaz i brzu cestu koja će biti spoj s autocestom Zagreb-Lipovac. Ti su radovi u tijeku, a iz tvrtke “Integral inženjering”, koja je izvođač, najavili su kako će do ljeta 2024. sve biti završeno jer nadoknađuju zaostatak prouzročen lošim vremenskim uvjetima. Prvobitni rok za izgradnju bio je veljača 2024. godine.

Građevinarima je najveći izazov izgradnja dva mosta na spojnoj cesti, a jedan od njih je za stotinu metara duži od već izgrađenog preko Save. Prema ranijim projekcijama ukupni troškovi tog infrastrukturnog projekta trebali bi biti oko 70 milijuna eura.

Granični prijelaz između Hrvatske i BiH kod Gradiške je među najopterećenijima jer se preko njega, uz putnički, odvija i najveći dio teretnog prometa. Trenutačno se promet na bosanskohercegovačkoj strani odvija kroz grad pa su česta zagušenja, posebice zbog kamiona. Kada bude otvoren novi most vozila iz pravca Hrvatske imat će izravni pristup autocestom do Banje Luke odnosno do Doboja, a taj bi grad u naredne četiri godine poveznicom na koridor V c također autocestom trebao biti povezan sa Sarajevom.

U prvoj bi fazi putovanje automobilom između glavnih gradova Hrvatske i BiH na taj način bilo skraćeno na ispod četiri sata vožnje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.