Roditelji uhićenih navijača okupili se pred Ministarstvom vanjskih poslova

Stotinjak roditelja uhićenih hrvatskih državljana okupilo se na mirnom prosvjedu ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova na zagrebačkom Zrinjevcu.

Roditelji su držali natpise “Pravda za naše navijače” i “Vratite nam našu djecu”. Zabrinuti za sigurnost djece, zatražili su od mjerodavnih institucija da im se osigura sigurnost u zatvoru i pravično suđenje.

Svih 105 uhićenih navijača u Grčkoj raspoređuje se u 16 zatvora diljem zemlje. Istovremeno, u tijeku je i analiza uzoraka DNK uzetih sa ubijenog 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michallisa Katsourisa kao i uzoraka od svih osumnjičenih. Po dovršetku analize mnogi se nadaju da će doći i do puštanja na slobodu onih koji s ubojstvom nisu povezani.

Skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva 29-godišnjeg Grka, obratili su se u nedjelju navečer i premijeru Andreju Plenkoviću od kojeg traže da iskoristi svoj politički utjecaj kako bi im osigurao sigurnost i pravedno suđenje.

Roditelji također upozoravaju na izvješće Vijeća Europe, odnosno njegova Odbora za sprječavanje mučenja, nečovječnog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine, u kojem se žestoko kritizira prenapučenost, korupcija čuvara, premlaćivanja pa i ubojstva zatvorenika u grčkim zatvorima.

Od predsjednika Vlade očekuju da razgovara s kolegama u Grčkoj i Europskoj uniji te da zajedno ponude rješenje za izlaz iz ove “vrlo zabrinjavajuće i komplicirane međunarodne situacije, jednog presedana koji se do sada nikada nije dogodio”.

Skupinu od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak stavljen je na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.