Ukinuto stanje pripravnosti snaga Civilne zaštite u OBŽ

Osječko-baranjski Stožer civilne zaštite stavio je van snage odluku o stanju pripravnosti za sve operativne snage sustava Civilne zaštite, koja je zbog dolaska vodenog vala donesena prije deset dana.

Načelnik Stožera, dožupan Mato Lukić izjavio je kako je, nakon prolaska vodenog vala, Stožer danas analizirao sve pripremne i preventivne radnje, poduzete od kada je vodeni val iz Virovitičko-podravske ušao u tu županiju.

Zahvalio je pripadnicima svih angažiranih službi te djelatnicima Hrvatskih voda, koji su proteklih godina poduzeli niz preventivnih aktivnosti, uslijed kojih sada nije bilo većih problema na području Osijeka, a niti uzvodno.

Lukić očekuje da će jedinice lokalne samouprave, prvenstveno Podravska Moslavina i Viljevo, uskoro službeno prijaviti štete na ratarskim kulturama, nastale nakon izlijevanja vode na poljoprivrednim površinama.

– Moramo apelirati na naše sugrađane da ne grade kuće i vikendice na nebranjenim područjima, jer kada imamo ovakvu situaciju, angažira se veliki broj snaga da bi se obranila jedna vikendica, kojoj na takvom području nije mjesto, poručio je dožupan Lukić.

– Vodeni val je iza nas, vodostaji na svim mjernim postajama padaju, ukidamo izvanredna stanja, a uskoro ćemo van snage staviti i redovne mjere obrane od poplava, izvijestio je direktor osječkog vodnogospodarskog odjela “Hrvatskih voda” Željko Kovačević.

Iako su početne procjene vodenog vala bile vrlo ozbiljne, zbog čega su u Hrvatskim vodama računali na rekordne vodostaje, Kovačević ističe kako je dobrom koordinacijom Vlade veliki dio vode zadržan na akumulacijama “Varaždin” i “Dubrava”, što je omogućilo da se obrana od poplava na ovome području može odraditi na lakši način.

Najavio je nastavak nadogradnje sustava obrane od poplava te također pozvao građene da ne grade kuće i vikendice u nebranjenim područjima.

Načelnik osječkog Stožera CZ-a, dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako je vodeni val prošao kroz Osijek bez štetnih posljedica te zabilježen ni jedan incident, no sada aktivno radi na suzbijanju nove generacije komaraca.

Već se provode larvicidni tretmani, temeljem preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i vjerujem da u Osijeku i prigradskim naseljima neće biti značajnije najezde komaraca, izvijestio je Vulin.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.