U petak počinju isplate potpora za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak, 25. kolovoza, počinju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge (ASK), izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U svrhu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pojave afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede je promptno izradilo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, istaknuto je.

Iako je u europskim zemljama različit pristup po pitanju obeštećenja, napomenuli su iz Ministarstva, Hrvatska se odlučila na pristup pomoći svim proizvođačima svinja imajući u vidu socioekonomsku situaciju na pogođenom području.

Tako je Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva već poslala više od 100 obrađenih zapisnika te će u petak 25. kolovoza, početi isplata i to bez podnošenja zahtjeva za sva gospodarstva kojima su eutanazirane svinje.

Pritom, posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveli su iz Ministarstva.

Također, podsjetili su, Europskoj komisiji upućen je pet milijuna eura vrijedan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge s mogućnošću povećanja do deset milijuna eura.

– Pored dva navedena programa, Ministarstvo poljoprivrede priprema Program državne potpore za ponovo pokretanje djelatnosti kao i Program državne potpore za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4, naglasili su iz Ministarstva, dodajući i da se s Europskom komisijom pregovara i izmjena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost financiranja obnove gospodarstava s intenzitetom potpore do 100 posto.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.