Tko je pobjednik Pekmezijade?!

U Dugoj Međi, slavonskom mjestu nedaleko od Orahovice sa samo stotinjak stanovnika održana je 12. Pekmezijada na kojoj se u natjecateljskom duhu kuhao pekmez od šljiva na tradicionalan način. Organizator je tamošnja Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata čiji su se članovi uz goste i raznih krajeva Hrvatske osim u pripravi slatke zimnice okušali i u starim seoskim sportovima.

Uz domaće šljive kao glavni sastojak neke od ekipa imale su i poneki tajni.

– Nekih posebnih, ni nema recepata to je sve po staro vjerski što bi ljudi rekli, šljive se pripremaju, operu, samelju i kuhamo, a sad svatko ima neki svoj mali trik, malo vanilija šećera, malo se stavi da bude razlike, za HTV Regionalni dnevnik objasnio je Tomislav Kunštek, ekipa “DVD Veliki Rastovac”.

– Miješati da ne zagori i to je jedina tajna, ništa drugo i s voljom miješati, plesati dok miješamo, rekla je Sandra Kraljić, ekipa “UDVDR ogranak Zabok”.


Pekmez su miješali svi bez obzira na spol i godine, a zatim ga spremali u teglice, nakon čega ga je ocjenjivao stručni žiri. Šljive su ove godine kažu imale dobar urod.

– Nas je obišao led i ovo nevrijeme što je bilo u okolnim županijama tako da su šljive rodile. Pekmez koji ove udruge spremaju bit će podijeljen potrebitima, nešto u Osnovnu školu Zdenci, vrtić i tako, istaknuo je Mirko Bušljeta, organizator Pekmezijade, predsjednik UHBDDR-a Duga Međa.


Dok su jedni kuhali pekmez, drugi su sudjelovali na zanimljivom braniteljskom natjecanju u tri sportske discipline: visećoj kuglani, bacanju potkova te slavonskoj alki.


Najbolje pekmeze pripremili su članovi iz čak tri dobrovoljna vatrogasna društva. Među njima prvo mjesto pripalo je DVD-u Orahovica, drugo DVD-u Veliki Rastovac, a treće DVD-u Čađavica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.