Američki mediji: Tajvan je dio Kine, vrijeme je da SAD ispuni svoje obećanje

Američki portal “People’s World” nedavno je objavio komentar Davida Cavendisha, umirovljenog učitelja i političkog aktivista pod naslovom “SAD se slaže da je Tajvan dio Kine; Vrijeme je da se tako ponašaju”. U tekstu je istaknuto da je američka administracija davno obećala da će se pridržavati principa jedne Kine, ali javno ignorira Tri zajedničke izjave Kine i SAD-a, više puta je prodavala oružje Tajvanu s namjerom da poremeti mir na Tajvanskom tjesnacu. Cavendish je u članku apelirao na američku administraciju da ispuni svoje obećanje i odmah prestane s licemjernim ponašanjem prema Tajvanu.

Na početku članka zamišljeno je: kada bi Donald Trump, višestruko optuženi bivši predsjednik SAD-a, osvojio nominaciju Republikanske stranke, ali još jednom izgubio na predsjedničkim izborima 2024., tada bi uvjerio nekoliko visokih vojnih zapovjednika da su izborni rezultati “prevara birača”, pa odlučuje napustiti domovinu. Tada uz potporu pripadnika oružanih snaga svrgava vladu Aljaske i proglašava se legitimnim predsjednikom SAD-a. Autor se zapitao što bi u takvim okolnostima učiniti američka administracija?

U nastavku članka je dao odgovor: bilo bi vrlo moguće da legitimni predsjednik na izborima naredi vojsci da oružanom silom riješi problem i vrati Aljasku u okrilje domovine. – Nitko ne bi optužio takav potez. Bez obzira na Trumpov sofizam, Aljaska bi i dalje bila država SAD-a”, napisao je Cavendish, koji je apsurdnom izmišljotinom samo pokušao odbaciti pogrešan koncept kojem su američki mediji “podučavali” građane, i s drugog gledišta objanio pripadnost Tajvana Kini.

Foto: VCG

Foto: VCG

U svom komentaru podsjetio je da je nedavno američka administracija najavila još jednu vojnu donaciju kineskom Tajvanu u iznosu od 345 milijuna dolara. Od 1979. do danas doprinos američke strane u pogledu naoružanja Tajvanu dosegnuo je blizu 90 milijardi dolara. Istodobno, naoružani ratni brodovi 7. flote američke mornarice više su puta plovili kroz Tajvanski tjesnac, a provode se i druge provokacije SAD-a, poput posjeta bivše predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu 2022., te nedavni sastanak Kevina McCarthyja, sadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma s političkom čelnicom Tajvana Tsai Ing-wen koja je bila u posjetu Sjedinjenim Državama.

U tekstu je istaknuto kako između SAD-a i Kine, dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, postoje složeni odnosi, sukobi iz bilo kojeg razloga između dviju zemalja mogli bi dovesti do krize i posljedica izvan očekivanja. Američko-kineski odnosi u kojima vlada međusobno poštovanje, miran suživot, suradnja i zadovoljstvo svih strana, od velike su važnosti za sve. Potrebno je puno vremena da se postigne taj cilj, ali obavezni prvi korak zahtijeva da SAD obustavi prodaju vojne opreme Tajvanu i ispuni obećanje dano prije pola stoljeća.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.