Uz naglo povećanje trgovine uslužnih djelatnosti, suradnja u tom području u okviru „Pojas i puta“ ima svijetlu budućnost

Foto: VCG

Međunarodni sajam trgovine uslužnih djelatnosti 2023. se održava u Pekingu. 4. rujna se na margini Sajma održao i Forum o suradnji u trgovini uslužnih djelatnosti u okviru „Pojas i puta“. Na Forumu su kineski i strani sudionici najavili da će, uz produbljivanje suradničkih mehanizama i usavršavanje suradničke mreže, suradnja u trgovini uslužnih djelatnosti u okviru „Pojas i puta“ dočekati još veću mogućnost za razvoj.

Zadnjih godina opseg globalne trgovine uslužnih djelatnosti neprestano je rastao, a prosječna brzina rasta je premašila brzinu rasta robne trgovine. Prema predviđanju Svjetske trgovinske organizacije, do 2040. udio trgovine uslužnih djelatnosti u globalnoj trgovini će iznositi 50%, odnosno jednu trećinu globalne trgovine. Na spomenutom Forumu su sudionici naveli kako je zadnjih godina naglo rasla trgovina uslužnih djelatnosti između Kine i zemalja i područja duž „Pojas i puta“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Dorothy Tembo, zamjenica izvršnog direktora Međunarodnog trgovinskog centra je navela: Kao što smo često spominjali, trgovinski udio Kine sa zemljama i područjima duž „Pojas i puta“ je narastao s 25% u 2013. na 33% u 2022., s prosječnom stopom rasta u iznosu od 8%. Dok se udio trgovine uslužnih djelatnosti Kine sa zemljama i područjima duž „Pojas i puta“  povećao na 15% u ukupnom obujmu trgovine uslužnih djelatnosti Kine.

Sudionici na Forumu su ustvrdili da je neprestano produbljivanje suradnje u trgovini uslužnih djelatnosti među zemljama i područjima duž „Pojas i puta“ od važnog značaja bez obzira na to radi li se o gospodarskom razvoju, društvenoj pravdi ili transformaciji razvoja u tim zemljama, ili o samoj Inicijativi „Pojas i puta“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Long Guoqiang, zamjenik direktora Centra za razvojna istraživanja Državnog vijeća Kine smatra da je trgovina uslužnih djelatnosti prirodno zelena, niskougljična, s visokom dodanom vrijednosti i jakim efektom prelijevanja, što ide u korist za unaprjeđenje industrijske strukture i povećanje konkurentnosti jedne države.

Yi Xiaozhun, nekadašnji zamjenik ministra za trgovinu Kine je istaknuo kako je, uz uspon nove generacije informatičke tehnike kao što su big-data, računalstva u oblaku, interneta stvari i umjetne inteligencije, Kina u potpunosti koristi svoju tehničku prednost i vodi transformaciju digitalne trgovine u uslugu s intenzivnim znanjem. S druge strane, Kina je aktivnom praksom u pravilima digitalne trgovine, digitalnoj sigurnosti i digitalnom lancu vrijednosti pružila iskustvo i podršku zemljama duž „Pojas i puta“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.