Drugačija budućnost tekstila je moguća

Tema je to istraživanja, murala ali i druženja tekstilnih radnica koje su u Osijeku organizirale udruge Fade In i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju.

Aktivnosti održane u Osijeku dio su projekta “Po mjeri” te segment Muzeja osobnih priča o industriji koju više od dva desetljeća prati smanjenje proizvodnje, broja radnika i pogoršani uvjeti rada.

Predstavljeni su rezultati istraživanja “Tekstilna industrija Osijeka: poboljšanjem uvjeta rada ka održivoj domaćoj tekstilnoj industriji” te mural na ceradi koji će trajno mjesto naći u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

U razgovoru o budućnosti tekstilne industrije sudjelovali su, uz bivše i sadašnje tekstilne radnice i radnike, predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, JUŽRA-e, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Obrtničke škole u Osijeku, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, predstavnice i predstavnici obrtnika i poduzetnika, ostalih donositelja odluka, sindikata i civilnog društva.

Umjetnički segment projekta obuhvaća kratka video svjedočanstva bivših radnica koja su izradili redatelj Miroslav Sikavica i redateljica Martina Globočnik, kao i izložbu radova učenica i učenika Obrtničke škole i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka.

Radove je fotografirao Jasenko Rasol, a izložbu je likovno osmislila dizajnerica Barbara Blasin. Izložba naziva Drugačija budućnost tekstila je moguća! bila je izložena u desecima krojačkih salona u Osijeku, Čakovcu, Požegi i Zagrebu.

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.