Za dosljedno i dubinsko poslovanje na kineskom tržištu, ista je odluka iako bez dogovora

Foto: VCG

Ekosustav za ortopedsku kirurgiju pod umjetnom inteligencijom, „mikrokristalno staklo nultog stupnja“ koje prima 100 milijuna puta više svjetla nego ljudsko oko, najnovija je terapija koja odlaže šećernu bolest. uz približavanje 6. Kineskog međunarodnog sajma uvoza, brojna prekogranična poduzeća su na Sajam donijela inovativne novitete. „Široka perspektiva i bezbrojne mogućnosti kineskog gospodarstva dosljedno nam povećavaju uvjerenje i odlučnost za dubinsko poslovanje na kineskom tržištu.“ Predstavnik medicinske tvrtke iz Francuske nedavno je medijima otkrio očekivanje da zajedno s Kinom stvara budućnost.

Istinski osjećaj stranih poduzeća svjedoče i podaci nacionalnog gospodarstva za prva 3 tromjesečja 2023. koje je objavila kineska Vlada 18. listopada. Prema primarnom izračunu, u prva 3 tromjesečja je kineski BDP iznosio 91,3027 bilijuna yuana, a da se izračuna po stalnoj cijeni, narastao je 5,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s većom brzinom rasta nego što imaju glavne razvijene ekonomije u svijetu. „Kinesko gospodarstvo obnavlja pokretačku snagu“, „brzina rasta je veća nego očekivanau“, „snažan je trend oporavka“ … inozemni mediji poklanjaju pozornost pozitivnom trendu kineskog gospodarstva.

Foto: VCG

Foto: VCG

Brojni stručnjaci su našoj redakciji potvrdili da je danas Kina i dalje „lokomotiva“ svjetskog gospodarstva u oporavku. Uz sve više pozitivnih poruka kineskog gospodarstva za oporavak, nastavak odskoka potrošnje je postao najveća svijetla točka. U prva 3 tromjesečja, ukupan obujam maloprodaje robe široke potrošnje iznosio je 34,2107 bilijuna yuana, sa stopom rasta 6,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Doprinos konačne potrošnje gospodarskom rastu je dostigao 83,2%, a zahvaljujući tome da se BDP narastao 4,4 postotnih točka.

U posljednjem razdoblju, pojedini zapadni mediji su senzacionalno pričali o tzv. „povlačenju inozemnih kapitala iz Kine“, pokušavajući spustiti predviđanje tržišnih objekata i oslabiti im povjerenje u kinesko gospodarstvo. Ali činjenica je svjedočila kako broj inozemnih poduzeća u Kini se neprestano povećava, većina ih su realizirala pozitivni profit, dosljedno se optimizira i investicijske strukture. Prema podacima kineskog Ministarstva za trgovinu, u prvih 8 mjeseci u Kini su bila novopostavljena predstavništva 33154 inozemnih poduzeća, sa stopom rasta 33% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, među kojima su proizvodne djelatnosti visoke tehnologije praktično koristile 19,7% više inozemnih kapitala, dok su uslužne djelatnosti za istraživanje i programiranje koristile 57,1%. Sve ovo je u potpunosti dokazalo da je tzv. „povlačenje inozemnih poduzeća iz Kine“ skroz neutemeljena priča.

Foto: VCG

Foto: VCG

Osim na potrošačkom tržištu, kineska vanjska trgovina upravo snažno unaprijeđuje nesmetano djelovanje globalnih proizvodnih i opskrbnih lanaca, posebno neometanu trgovinu između Kine i zemalja u okviru zajedničke izgradnje „Pojas i puta“, koja je privukla veliku pozornost. U prva 3 tromjesečja u okolnostima nedostatka snage za oporavak globalnog gospodarstva i depresije općenite globalne trgovine, kineska vanjska trgovina je unatoč pritisku osigurala generalno stabilan opseg. Između ostalog, uvoz i izvoz Kine sa zemljama u okviru zajedničke izgradnje „Pojas i puta“ su narasli za 3,1%, i uzeli 46,5% udjela u ukupnim obujmu uvoza i izvoza.

Iza tih rezultata stoji snažna odlučnost kineske Vlade za otvaranje prema svijetu i privlačenje inozemnih investicija. Istog dana objavljivanja gospodarskih podataka prva 3 tromjesečja, kineska strana je proglasila da će u potpunosti otkazati ograničenje za pristup inozemnim kapitalima u proizvodnoj djelatnosti, čime je još jednom odaslana poruka da će se Kina sve više otvoriti svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.