Osječani su se okupili na prosvjedu “Kava za ženska prava”

Na osječkom Trgu slobode održano je drugo mirno okupljanje s temom Sigurnost i povjerenje, u organizaciji neformalne inicijative Kava za ženska prava, na kojem se okupilo oko 120 građanki i građana.

Prenosimo priopćenje neformalne inicijative Kava za ženska prava;

Povod okupljanja je ubojstvo Mihaele Berak koju je 20. rujna u Osijeku ubio policajac Marko Smažil nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz lažnih i  kontradiktornih informacija na temelju kojih mi, građanke i građani ne možemo zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu.
Na okupljanje su bili pozvani načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, župan OBŽ Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kako bi izrazili stav o ovom slučaju i komentirali način na koji se policija ophodi prema svojim građanima. Oni se niti ovoga puta nisu odazvali pozivu.

Ovim mirnim okupljanjem ponovo smo tražili odgovore na pitanja kako je moguće da iz institucije kao što je policija mogu izaći neistinite informacije. Također, tražili smo odgovore i na dodatna pitanja koja se tiču sigurnosti građana ne samo Osijeka nego i cijele Hrvatske.
Također, reagirali smo i na reakciju Hrvatske odvjetničke komore te svih sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda koji su se usprotivili uvođenju kaznenog djela femicida koji su svoj stav obrazložili diskriminacijom po spolu. Smatramo da je ovakav stav neozbiljan i neutemeljen.

Naime, samo prema izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu, u Hrvatskoj se u 2022. dogodilo ukupno 27 ubojstava. Od 27 ubojstava 13 je ubijenih žena. Od 13 ubijenih žena njih 12 je ubila njima bliska osoba. Od 12 koje su ubile bliske osobe, njih 6 je ubio sadašnji ili bivši intimni partner.

S druge strane, prema istom izvješću, od 27 ubojstava, 14 je ubijenih muškaraca, njih 7 je ubila bliska osoba. Dva muškarca ubila je njima bliska osoba – dvije majke svoje sinove. Pri tom niti jedna žena nije ubila svog sadašnjeg ili bivšeg intimnog partnera.

Pozdravljamo mišljenje predsjednika Vrhovnog suda, suca Radovana Dobronića koji se ne slaže s kolegama te je poručio da nisu proučili odredbe Istanbulske konvencije koja propisuje da se posebne mjere koje su potrebne za sprječavanje i zaštitu žena od rodno utemeljenog nasilja neće smatrati diskriminacijom.

Prisutnima se obratila i Andrea Opačak, nastavnica glazbene kulture iz Osnovne škole Tin Ujević, koju je pohađala i ubijena Mihalea Berak. Andrea Opačak je izvela i tri vrlo emotivne pjesme posvećene Mihaeli, stoji u priopćenju neformalne inicijative Kava za ženska prava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.