Xi iznosi prijedloge o suradnji APEC-a u sljedećih “zlatnih 30 godina”

Foto: Xinhua

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je pozvao članice Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) da se drže inovacija, otvorenosti, zelenog i uključivog razvoja u promicanju regionalne suradnje i da regija uđe u još “zlatnih 30 godina”.

Pozvao je članice APEC-a da ostanu predane razvoju vođenom inovacijama, rekavši kako je važno pratiti trendove znanstvenog i tehnološkog napretka, proaktivnije promicati razmjenu i suradnju u znanosti i tehnologiji te zajedno raditi na otvorenom, pravednom, pravičnom i nediskriminirajućem okruženju za znanstveni i tehnološki napredak.

Pozvao je članice APEC-a da promiču slobodnu i otvorenu trgovinu i ulaganja, podržavaju i jačaju multilateralni trgovinski režim usmjeren na STO (Svjetsku trgovinsku organizaciju) i održavaju globalne industrijske i opskrbne lance otvorenima i stabilnima, napominjući da članice APEC-a moraju reći ne bilo kojem pokušaju politiziranja, naoružavanja ili nametanja sigurnosnih implikacija na gospodarska i trgovinska pitanja.

Imperativ je nastaviti promicati sklad između čovjeka i prirode, ubrzati prijelaz na zeleni i niskougljični razvoj i pobrinuti se da smanjenje emisija ugljika i ublažavanje onečišćenja djeluju paralelno s širenjem zelene tranzicije i promicanjem gospodarskog rasta.

Imperativ je u potpunosti provesti UN-ovu Agendu 2030. za održivi razvoj, vratiti razvoj na međunarodnu agendu kao središnji prioritet, razviti veću sinergiju u našim razvojnim strategijama i raditi zajedno na rješavanju globalnog razvojnog deficita, rekao je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.