Kina priopćila da se protivi filipinskoj izgradnji na otočju Nansha

Kina se čvrsto protivi filipinskom izvođenju bilo kakvog oblika građevinskih aktivnosti na otocima i grebenima kineskog otočja Nansha na koje su Filipini izvršili invaziju i nezakonito ih okupirali, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

“Kina ima neosporan suverenitet nad otočjem Nansha i okolnim vodama, što je u potpunosti potkrijepljeno povijesnim i pravnim dokazima”, rekao je novinarima Wu Qian, glasnogovornik Ministarstva nacionalne obrane, pozivajući Filipine da poštuju povijest i priznaju stvarnost.

Trenutačne poteškoće u odnosima Kine i Filipina “ukorijenjene su u izdaji Filipina, tajnom dogovoru sa silama izvan regije i njihovom stalnom kršenju i provokacijama u Južnom kineskom moru, što ugrožava legitimna i zakonita prava i interese Kine”, rekao je Wu.

Kina je voljna riješiti nesuglasice s Filipinima kroz bilateralni dijalog i konzultacije, rekao je Wu, ali je upozorio da će Kina poduzeti čvrste protumjere ako Filipini krenu krivim putem.

Ranije ovog mjeseca, dužnosnik filipinskog ministarstva obrane rekao je da Filipini grade obrambene saveze sa SAD-om i drugim sigurnosnim partnerima kako bi pomogli otvoriti put istraživanju resursa u Južnom kineskom moru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.