75,5 posto Hrvata za uvođenje nekog oblika vojne obuke

U ovomjesečnom HRejtingu tema je bila i vojna obuka. Istraživanje je provedeno od 24. do 26. siječnja na uzorku od 1.000 ispitanika, uz mogućnost pogreške +/-3,04% i razinu pouzdanosti od 95%.

Da podržava uvođenje nekog oblika vojne obuke odgovorilo je 75,5% ispitanih, njih malo više od 20% ne podržava, a 4% ih je odgovorilo da – ne zna.

Oko 61% ispitanih smatra da je to pogoršano sigurnosno stanje i sukobi u svijetu. Njih oko 20,5% smatra da je riječ o predizbornoj kampanji u našoj zemlji, a 5,5% ispitanih da je razlog naoružavanje Srbije i uvođenje vojne obveze u toj zemlji. Deset posto ispitanih kazalo je da – ne zna.

Gotovo 54% ispitanih odgovorilo je da vojnu obuku treba uvesti za muškarce. Da treba uvesti vojnu obuku za muškarce, a na dobrovoljnoj bazi za žene smatra 27% ispitanih, a 14% da vojna obuka treba biti obvezna za oba spola.

Da vojna obuka treba biti na dobrovoljnoj bazi, također za oba spola, smatra malo manje od 2% ispitanika.

Gotovo 45% ispitanika smatra da bi vojna obuka trebala trajati šest mjeseci. Da bi trebala trajati tri mjeseca, smatra 30% ispitanika. Za vojnu obuku od godinu dana je 15% ispitanih, a 4,5% ih je za obuku od mjesec dana.

“Ostalo” ili “ne znam” kao odgovore navodi ukupno oko 6% ispitanih.

Uvođenjem vojne obuke promoviraju se nacionalne vrijednosti domoljublja i zajedništva – smatra 7,5% ispitanika.

Gotovo jednak postotak smatra da vojnu obuku mora proći svaki, kako je navedeno “pravi muškarac”, a oko 7% smatra da brojne zemlje vraćaju vojnu obuku, pa da treba i Hrvatska.

Među ispitanicima prednjači mišljenje da treba postojati sloboda izbora i mogućnost priziva savjesti – to ih smatra 24,5%. Da je profesionalna vojska efikasnija od ročnika, smatra njih oko 23%.

Služenje vojske besmisleno je maltretiranje mladih – smatra 19% ispitanika, a 17% da je vojna obuka nepotreban trošak.

Deset posto smatra da je članstvo u NATO-u dovoljna zaštita.

Ostale razloge ili “ne znam” – navodi oko 6,5% ispitanika., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.