Hrvatska na 57. mjestu percepcije korupcije

Hrvatska je zadržala 57. mjesto na novom Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International objavljenome u utorak, prema kojemu je Danska na vrhu, a Somalija na dnu ljestvice od 180 zemalja.

Za Hrvatsku nema promjene u odnosu na 2022. godinu. Ostala je na 50 od mogućih 100 bodova i dijeli mjesto s Malezijom. Susjedne zemlje Slovenija i Italija su na 42. mjestu s 56 bodova.

Danska, Finska, Novi Zeland i Norveška najmanje su korumpirane zemlje na svijetu, po indeksu percepcije.

Na dnu ljestvice su zemlje koje potresaju krize poput Sirije, Venezuele i Somalije. Njemačka je zadržala deveto mjesto, a Francuska je 20. sa 71 bodom, jednim manje nego prije.

Od zemalja na zapadnom Balkanu, Srbija je 104. s 36 bodova, a Bosna i Hercegovina 108. s 35 bodova. Crna Gora je na 63. mjestu s četiri boda manje od Hrvatske.

– Ondje gdje su vladavina prava, neovisni mediji i skupine civilnog društva oslabljeni, korupcija cvjeta, rekla je Alexandra Herzog, voditeljica organizacije Transparency International, piše dpa.

Kao primjer je navela Mađarsku koja je pod vodstvom Viktora Orbána pala na 76. mjesto na ljestvici i drži najlošiju poziciju među zemljama Europske unije.

– Slaba odgovornost i politička korupcija potkopavaju vladavinu prava u regiji u kojoj ljudi gube povjerenje u svoje institucije, objavio je Transparency International o korupciji u zemljama EU-a.

– U najalarmantnijim slučajevima, uske interesne skupine imaju preveliku kontrolu nad donošenjem političkih odluka. U drugima, vlade ciljaju na novinare, zviždače i druge promatrače, dodaju.

Kao regija, supsaharska Afrika najniže je na ljestvici, unatoč poboljšanju u nekim zemljama., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.