Kineska strana: razne strane trebaju pregledati razvoj situacije u Ukrajini nakon potpisivanja sporazuma Minsk II

Foto: VCG

Dvanaestog veljače po lokalnom vremenu na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Naroda se raspravilo pitanje o provedbi sporazuma Minsk II. Zhang Jun, stalni kineski izaslanik pri UN-u je zahtijevao razne strane da pregledaju razvoj situacije u Ukrajini nakon potpisivanja sporazuma Minsk II, te je apelirao na rješavanje sporova pregovorima i konzultacijama.

Ponovio je kako se kineska strana u ukrajinskom pitanju dosljedno zalaže da suverenitet i teritorijalni integritet raznih zemalja trebaju dobiti poštovanje, svrhu i pravila Povelje UN-a kojih se treba pridržavati, dok racionalne brige raznih zemalja za sigurnost trebaju biti cijenjene, a sva nastojanja u korist miroljubivog rješavanja kriza trebaju dobiti podršku.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kineska strana smatra da je tekuća rasprava o lekcijama od sporazuma Minsk II od velikog značaja, a spomenuti sporazum je, kao priznati osnovni politički dokument za rješavanje pitanja istočne Ukrajine, s pravnom obvezujućim snagom, potrebno učinkovito sprovesti u svakom smislu. No, nažalost, većina članaka iz sporazuma sve do danas nije izvedena, a veliki sukobi koji su izbili nakon potpisivanja sporazuma su bolni i žalosni, i vrijedi im ozbiljni pregled raznih strana. Kineska strana apelira na dotične strane da pozitivno reagiraju na zahtjeve međunarodne zajednice za mir, ojačaju kontakte i komunikaciju, obnove pregovore i postepeno grade konsenzus čime će što ranije realizirati prekid vatre. Međunarodna zajednica treba aktivno posredovati radi miroljubivih pregovora, tvoreći pozitivnu okolinu za rješavanje krize na politički način, a pojedine zemlje trebaju odmah obustaviti dolijevanje ulje na vatru i ugrožavati diplomatska nastojanja međunarodne zajednice.

Kako je kineska strana navela, trenutno se nalazimo u svijetu punom promjena i nereda, a čovječanstvo je ispred nezabilježenih rizika i izazova. Potrebno je zalagati se za istinit multilateralizam, poštujući državni suverenitet i integritet teritorija, a ne upotrebljavati dvostruka mjerila.

Kina predstavlja odlučnu snagu za zaštitu mira svijeta, i dosljedno stoji na strani mira i pravde. Kina je spremna da zajedno s međunarodnom zajednicom doprinese velikim nastojanjima za političko rješenje ukrajinske krize i drugih vrućih pitanja, i za zaštitu međunarodnog mira i sigurnosti, istaknula je kineska strana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.