Osječki matematički fakultet osnovao tvrtku za razvoj umjetne inteligencije

Osječki matematički fakultet pronašao je način kako svojim mladim profesorima omogućiti da razvijaju komercijalne znanstvene projekte, a da, radi bolje zarade, ne odlaze u privatni sektor. Osnovali su tvrtku kćer za razvoj umjetne inteligencije i za taj projekt osigurali 200.000 eura iz europskih fondova.

Zove se Matka i upravo uči odgovarati na pitanja – poput čovjeka. Za razliku od sličnih umjetnih ljudi ne izgovara unaprijed upisane odgovore.

– Pozdravljam gledatelje Hrvatske televizije, najbolje televizije na svijetu, rekala je Matka, Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek.

Dijaloge kreira umjetna inteligencija, uz što prirodniji jezik i gestikulaciju.

– Ideja je zapravo pružiti umjetnu inteligenciju čovjeku na jedan ljudski prihvatljiv način, dakle da ima sučelje čovjeka s kojim se može pričati. Dakle priča čovjek prema čovjeku, kaže doc. dr. sc. Domagoj Ševerdija, predsjednik Katedre za računalno i strojno učenje.

Matka zasad postoji samo u internetskom pregledniku. Sljedeći je korak njezino modeliranje za sve digitalne platforme, poput razvoja videoigara.

– Ne vrtimo u pozadini samo logiku videoigara nego imamo i logiku velikih jezičnih modela koji su u srži ovoga projekta, ističe dr. sc. Luka Borzan, Fakultet primijenjene matematike i informatike.

Šest doktora znanosti osječkog Fakulteta primijenjene matematike i informatike na ovom projektu preko tvrtke kćeri.

– Na neki način, umjesto da branite ljudima da rade svoje paušalne obrte i da otvaraju svoje vlastite tvrtke, ideja kod nas na fakultetu je bila, idemo mi pomoći tim ljudima, idemo im napravit okvir, ali fakultet mora biti dio te priče, naglašava prof. dr. sc. Domagoj Matijević, prodekan za nastavu i studente.

Fakultet koji omogućava dodatni znanstveni, ali i poslovni razvoj ujedno postaje zanimljiviji i studentima.

– Zapravo sam se na faksu tek, iako sam bila tek prva godina, skužila koliko me zanima i koliko se pronalazim u tome, priča Ivana Mišković,1. godina.

– Dosta smo razvijeni u Hrvatskoj, to mi se jednostavno činilo najzanimljivije, također znam da tu ima i novaca, zaključuje Ante Galić, 1. godina.

Tvrtka kći za razvoj umjetne inteligencije tek je prvi korak. Već se planira osnivanje nove istraživačke skupine u novoj tvrtki, specijaliziranoj za obradu podataka., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.